9 Ocak 2013 Çarşamba

Görünmeyen Kadınlar


“Görünmeyen” kadınlar… Kalkınmanın unutulmuş yüzleri    


Birleşmiş Milletler, bu yüzyıl için tasarlanan sekiz projeden biri kapsamında gelişmemiş ülkelerdeki kadınların hayat koşullarını iyileştirmek için çalışacak.



Dünyada fakir ve gelişmemiş ülkelerde yaşayan 600 milyon kadın bulunuyor. Bu rakam Asya, Latin Amerika, Karayipler ve Sahra Güneyi Afrika nüfusunun yüzde 15’inden fazlasını oluşturuyor.


Fransa’nın Le Monde gazetesinde yayınlanan habere göre, “kalkınmanın unuttuğu bu “görünmeyen” kadınlar”ın hayat standartlarınu iyileştirmek, BM’nin bu yüzyıl için gerçekleştirmeyi hedeflediği sekiz projeden biri. Projenin ilk hedefi ise, doğumlardaki anne ölüm oranlarını yüzde 75 azaltmak…

Fransa’daki Sosyalist Parti milletvekillerinden Danielle Bousquet, G8 zirvesinde uzmanların ve uluslararası alanda çalışan politikacıların altını çizdiği kadınların kalkınmasındaki bu zayıflığa dikkat çekiyor : “ Bu ülkelerde 10-24 yaş arasındaki genç kızlar kalkınma politikalarının unuttuğu kesim. Milyonlarca genç kız fakirlikle, eğitimsizlikle, ayrımcılıkla, çeşitli şekillerde şiddetle, yıpratılmayla ve sömürüyle karşı karşıya.”

Nüfusun geleceği için büyük bir sorun

Bu ülkelerde, her yedi kızdan biri 15 yaşından önce evlendiriliyor ve eğer bebek ölümleri yaşanmazsa çoğunun çok sayıda çocuğu bulunuyor. Bu kadınların özgürlükleri, eğitimleri ve doğum kontrol yöntemleri sadece kadın-erkek eşitsizliği ile ilgili bir sorun olmanın yanında, ülkenin ve dünyanın demografik geleceği için de bir sorun olarak görülüyor.

Sivil toplum kuruluşları denge ve nüfus yetkilileri, devlet yardım politikalarının cinsiyetleri göz önüne alarak belirlenmediğini ve bu durumdan da en çok genç kızlar olumsuz etkilendiğini ifade ediyor. Korunmasız cinsel ilişkilerin sonucu olarak da AIDS virüsü yayılıyor.
Nüfus konseyi derneği yetkililerinin bu konudaki açıklaması ise şöyle:
“ Genel olarak, gençlere yardım politikaları, alt kategorilerde yaşayan düşük gelirli ve iletişim kurmanın zor olduğu kesime uygulanamıyor. Bu yardımlardan daha çok şehirde yaşayan, yaşça daha büyük, evlenmemiş eğitimli erkek nüfus yararlanabiliyor.  Böylece köylerde kasabalarda yaşayan çoğunluğunu evil ve eğitim alamamış kızların oluşturduğu nüfus göz ardı edilmiş oluyor.”

BM’de yüzyılın sekiz proje başlıklarından biri olarak tanıtılan “kadınlara yatırım yapma” projesi, kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olarak görülüyor. Kuruluşun, bu konudaki ilk planı, bölgede kadınlara yönelik sağlık ve eğitim hizmetlerine dair istatikler yapmak ve bu sonuçları “görünür” hale getirmek. Ardından da sonuçlara göre çözümler üretmek: Köylerde, kasabalarda kadın toplantıları yapmak, genelde güvenliğin çok az olduğu ve cinsel şiddetin çok olduğu okul yollarında okula giden kızlara eşlik etmek, dünyadaki 130 milyonluk genç nüfusun eğitim göremeyen yüzde 70’inin okula gitmesini sağlamak….

* 23 Mayıs 2011 tarihinde kadinmedya.com sitesinde yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder