9 Ocak 2013 Çarşamba

Suudi Arabistan’da ‘Kadınlar için üniversite’


KADINLAR İÇİN ÜNİVERSİTE


Suudi Arabistan’da kral Abdullah’ın katılımıyla, ülkede bir ilk olan Prenses Nura Bint Abdürrahman Kız Üniversitesi açıldı.



Fransa’nın ünlü kadın dergilerinden Elle’in yayınladığı habere göre, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, kadınlar için yapılan ilk üniversiteyi açtı. 50 bin öğrenciye eğitim verecek olan okulda, çok sayıda sınıfın yanı sıra, öğrenci yurtları, ibadet yerleri, kreşler, tiyatro salonu, müze, iki spor salonu ve üniversite hastanesi bulunuyor.

Prenses Nura Bint Abdürrahman Kız Üniversitesi’nin kuruluşu, Arap yarımadasında küçük bir devrim olarak yorumlanıyor. Çünkü Suudi Arabistan’da bu güne kadar hiç bir zaman kadınlar erkeklerle aynı haklara sahip olamadı. Şeriat ile yönetilen ülkede neredeyse bir “kadın figürü” bile yok.

Eğitim alma ve iş bulma şansı genelde erkek nüfusa yönelik. Öğrenci nüfusunun yüzde 58’i kadın olsa da, çalışan kadın sayısı, aktif nüfusun yüzde 16’sını oluşturuyor. Bunun birçok nedeni var : Kadınları işe kabul eden şirket sayısı çok az ve iş yerinde iki cinsiyetin yanyana çalışabilmesi bir tabu olarak görülüyor. Ayrıca, eşler ya da ağabeyler kadınların mesleki hayatına her an nokta koyma yetkisine sahip.

Suudi Arabistan’ın, kadınlara yönelik üniversite projesinden önce modern bir toplum olmak adına önemli adımlarından biri,  2009’da kadın ve erkek öğrenciler için açtığı devlet üniversitesi idi. Bu sayede, bu ultra-muhafazakar ülkede kadınlar ile erkekler bir arada yaşaması için ilk adımlardan biri atılmıştı.

Bakalım önümüzdeki günlerde, bankada hesap açtırma, araba kullanma, bisikletle dolaşma hakkı olmayan kadınlar, bu hakları da kazanabilecekler mi?...

                                                                                                 
* 23 Mayıs 2011 tarihinde kadinmedya.com internet sitesinde yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder