10 Ocak 2013 Perşembe

Ekoloji İçin Çocuk Yapmaktan Vazgeçen Kadınlar- Ginks

Ginks : Ekoloji için çocuk yapmaktan vazgeçen kadınlar 

 Adları Ginks (Green Inclination No Kids) (Doğaya Eğilim Çocuk Sahibi Olmama). Onlar doğayı korumak için anne olmaktan vazgeçen kadınlar. Feminist ve ekolojist bir savaş içindeler.

Fransa’nın ünlü kadın dergilerinden Marie Claire, internet sitesinde doğayı korumak için anne olmamayı seçen kadınları konu alıyor. Claire Schneider, bu ekolojist kadınlarla ve annelerle Ginks olmanın sebebini, toplumdaki statüsünü ve anneliği tartışıyor:

Nüfus fazlalığını durdurmak
Ginks kadınlarına göre çevresel problemler, nüfus fazlalığından meydana geliyor. Onlar, yeryüzündeki kaynakların yaklaşık 7 milyar kişinin kullanması için yeterli olmadığını savunuyorlar ve doğumların durması gerektiğine inanıyorlar. Üstelik çocuk yapmanın gaz emisyonunu arttırdığını da iddia ediyorlar. İşte ekolojik bir sebep. Ama sadece ekolojik de değil...

Ebeveyn olmak kadar saygı duyulabilecek bir statü
Ginks kadınları çocuk sahibi olmamanın çocuk sahibi olmak kadar saygı duyulan bir tercih olmasını istiyorlar. Onlar, çocuk yapmakla ilgili biyolojik saatten bahsedildiğini de doğanın bir gerekliliği olduğuna dair iddiaları da çok duymuşlar ama çocuk sahibi olmanın bir zorunluluk haline gelmesine dayanamıyorlar. Neden çocuksuz yaşamayı tercih edemesinler, bu tercihlerinden dolayı utanç duysunlar ya da bütün gün “Daha ne bekliyorsun?” gibi sorulara cevap vermek zorunda kalsınlar ki?

Çocuk sahibi olmamanın avantajları
Huffington Post’un editörü ve politik-ekolojik Grsit.org sitesinin kurucularından biri olan Lisa Hymas çocuk sahibi olmamanın iyi birşey olduğunu savunuyor. Ekolojik sebeplerden de öte ebeveyn olmamanın avantajlarını sıralıyor: “ Belirli bir saatinizin olmaması, daha başarılı bir kariyere sahip olmanız, spor yapmanız, doya doya uyumanız, kendinize ve başkalarına (insani ve sosyal eğilimlere) ayıracak kadar vaktinizin olması, içgüdülerinize göre spontane bir şekilde hareket edebiliyor olmanız! ....”

Mantıklı sebepler için çocuk sahibi olmak
Ginks kadınları, ailelerin, yaşlılık garantisi olsun, kendi varlıkları gözüksün ya da sosyal yardım alabilsinler diye çocuk yaptıklarını öne sürüyorlar ve bu sebeplerin kötü sebepler olduğunun altını çiziyorlar.
Onlara göre zaten tam da bu egoist yaklaşımlardan dolayı çocuk sahibi olunmamalı. Gerçekten bir çocuk isteniyorsa, gidip evlat edinilmeli diyorlar. Acaba Ginks kadınları annelere kötü bir imaj mı yüklüyor?  Yoksa anne olmayı istemek egoistliğin öne çıkmasından mı geliyor?

Anne olmayı isteme sebebi
Ekolojist kadınların bu bakış açısı tartışma yaratıyor olsa da bazıları için doğayı korumak adına çocuk yapmamak abartılı bir feminist hareketi.  Anne olmayı stigmatize etme çabası neden? Neden anne olmak ile kadın olmak beraber olamasın ki?
Anneler, üstlerine yapışmış hiç bir hayatı olmayan kadın imajından bıkmış durumdalar. Onlara göre, Ginks kadınları her zaman her yerde eğlence isteyen kadınlar ve kendilerindeki bu kutsal hakka da dokunulsun istemiyorlar.
Tabii ki, çocuk sahibi olmak kişisel bir tercih ama annelere göre bazı kadınlar çocuk yapmadan insanlara iyi gözükmek için ekolojik sebepleri ya da başka şeyleri bahane ediyorlar.

Hiç bir işe yaramayacak bir savaş mı?
Ginks kadınlarının yaptıklarını doğa yararına diye düşünürsek, bu kadınların hiç tatile gitmediklerini, araba kullanmadıklarını, koton giymediklerini de iddia edebilir miyiz? Ayrıca ABD ve Çin’in Afrika’dan daha düşük doğum oranlarına sahipken dünyayı en fazla kirleten ülkeler olması bu savaşın hedef şaşırdığını gösteriyor olabilir mi?


ANKET: Dünya için çocuk sahibi olmayan kadınlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

-       Haklılar. Nüfus fazlalığı planet için tehlikeli. Artık durma zamanı !
-       Bu ne garip bir muhabbet ? Yine zor anlaşılır bir feminist hareket...
-       Bu kadınlar annelerin kendisini suçlu hissetmesini sağlamaya çalışıyorlar.
-       Aslında çok da salakça değil...Belki evlat edinmek en doğrusu


*12 Ekim 2011 tarihinde kadinmedya.com sitesinde yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder