10 Ocak 2013 Perşembe

Çocuksuz Olma Bayramı

"Çocuksuz Olma" Bayramı  

Brüksel, yaklaşık iki senedir 21 Mayıs günü yepyeni bir bayram kutluyor :  “Çocuksız olma” bayramı...

Fransa’nın ünlü gazetelerinden Le Figaro’nun internet sitesinde Sidonie Sigrist’in yayınladığı yazıda, çocuk istemeyen çiftler tarafından kutlanmaya başlayan “Çocuksuz olma” bayramı konu alınıyor:

Çocuk sahibi olmamak, bazıları için, geleceğinin ne olduğu belli olmayan bu dünyada insanlığa yapılan bir hizmet, bazıları için ise, özgürlüklerinin tadını çıkarmak anlamına geliyor. Fransa nüfusunun yüzde 10’unu “çocuksuz” aileler oluşturuyor ve bu ailelerin her birinin kendine has çocuk istememe sebebi var. 

Belçikalı bir çift, Frédérique Longrée ve Théophile de Giraud, 2007 yılında Fransa’nın güneyinde Babalar Günü etkinliklerini gördüklerinde, “ Bir tek, çocuk sahibi olmak istemeyenlerin bayramı eksik” diye düşünmüşler. Bu fikir 2009’da yeni bir bayram kutlamasına dönüşmüş. “Çocuksuz olma” bayramının ilk senesinde Frédérique ve Théophile bu bayramı 100 kişiden az katılımcıyla kutlamışlar. Bir sonraki sene Paris’teki kutlamalar biraz daha başarılı geçmiş. Genel olarak kutlamalar, bir parti havasından çok, bir masa etrafında toplanıp sohbet ederek yapılıyor.

Kanadalı belgesel yapımcısı Magenta Baribeau, okyanus ötesi toplumlardaki “çocuk sahibi olmama” akımı ile ilgili çalışmasında “çocuksuz” ailelere mikrofonu uzattı ve neden böyle bir hayat seçtiklerini sordu.

Frédérique ve Théophile’e göre, insanlarla toplanıp “çocuk sahibi olmama”yı kutlamak, insanlara yapılan bir çeşit sosyal baskıya karşı çıkmak, o baskıdan vazgeçmek. “Bence, biz insanları korkutuyoruz. Aile kurmak, kültürümüzün bir dayanağı ve bir normu ama çocuk sahibi olmamak neden daha az geçerli birşey olsun ki?” diyor Frédérique ve ekliyor: “ Ben yaşanması gereken şeylerin (eğitim almak, evlenmek ve bir aile kurmak) çok önceden çizildiği katolik bir ortamda büyüdüm. Bir süre sonra kendi istediklerimle benden beklenenler arasında bir fark olduğunu gördüm ama bu çocukları sevmediğim anlamına asla gelmiyor.

“Doğum üzerine yapılan konuşmaları reddediyorum.”

İki kişinin böyle bir hayat seçmesi bu hayatın herkes tarafından kabul edileceği anlamına da gelmiyor. “Bir sürü eleştiri maili aldık, bazıları
“ çocuklar, bizim emekliliğimizi ödeyecekler” ya da “Avrupa’da nüfus zaten düşüyor” gibi şaşırtıcı cümlelerle doluydu” diyor Frédérique. Tabii bu arada “Çocuksuz olma” bayramında çocuk karşıtı dikenli konuşmalar da yapılmıyor. Hatta kutlamalara ünlü bir anne de katılıyor: Psikanalist yazar Corinne Maier ( No kid, quarante raisons de ne pas avoir d’enfant (Çocuğa hayır, çocuk sahibi olmamak için kırk neden) kitabının yazarı). O da bu konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:
“ Doğum üzerine yapılan konuşmaları reddediyorum. Toplum, üremeye hizmet etmek demek değildir. Çocuk sabibi olmamak bir hastalık değil. Biz bu bayram ile insanların seçtikleri bu hayat tarzını konuşarak tartışarak kabul edilebilir kılmaya çalışıyoruz.”

Bu seneki “Çocuksuz olma” bayramı Brüksel’de kutlandı.
Frédérique’in bundan sonraki isteği ise, kendileri organizatör olsunlar ya da olmasınlar, bu bayramın bundan sonraki senelerde de kutlanmaya devam etmesi....

* 1 Haziran 2011 tarihinde kadinmedya.com sitesinde yayınlanmıştır.
http://www.kadinmedya.com/dunya/avrupa/cocuksuz-olma-bayrami.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder