26 Mart 2013 Salı

Çalışan Gazeteciler Günü = Sevgililer Günü


« Evet sayın seyirciler, bütün yurtta 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ‘coşkuyla’ kutlandı. » Önüne mikrofon uzatılan herkes ama herkes gazetecilerin yaşama ve çalışma koşullarına dair birbirinden güzel vaatlerde bulundu … Ne hoş ! 

Öyle ki, her fırsatta medyayı azarlayan, konuşulanları yazılanları sansürleyen, bir talimatla işe aldırıp bir talimatla işten çıkartıranlar bile aynı şeyleri söyledi… Ne hoş ? Hayır !… Aslında… Ne boş !

Aylardır bütün uluslararası basın kuruluşlarınca yapılan açıklamalarda Türkiye’de basın özgürlüğünün can çekiştiği, krizde olduğu ifade edilirken,  Çalışan Gazeteciler Günü’nde « gazetecilerin daha RAHAT, daha ÖZGÜR, daha GÜVENLİ şartlarda görev yapmalarını sağlamanın hükümetin önceliği ve hassasiyeti olduğu » söylendi. Eyvah mı desem,  Allah’tan umut kesilmez mi desem, sevindim mi desem gerçekten bilemedim.

Her halükarda şu anda durum pek de parlak gözükmüyor. Ölenler, hapistekiler, işten atılanlar, susturulanlar… Bu ‘hayali vaatler’ hiç söylenmemiş gibi, ölecek olanlar, hapise atılacak olanlar, işlerinden olacak olanlar ve susturulacak olanlar… Zor işimiz, zor.

Nedense bu sene Çalışan Gazeteciler Günü kutlamalarını, Sevgililer Günü kutlamalarına benzettim. Hatta özellikle sevgililerini ya da eşlerini aldatanlarınkilerine, yani en şaşaalı gösterilere sahne olanlarına… Cart kırmızı kalplere, cart kırmızı güllere, cart kırmızı öpücük izlerine…

Hiçbirşey anlaşılmasın diye kurulan en güzel cümleler, en güzel hayaller, en güzel hikayelerdi bu gününküler. Yalan olduklarını bile bile okumadan, konuşmadan, haberini yapmadan edemedik. Onlar söyledi, biz de yazdık…

Ve… Günün sonunda gökten üç elma düştü, bütün güzel vaatleri aldı götürdü…

Yine de adet yerini bulsun, bütün gazetecilerin « Çalışan Gazeteciler Günü » kutlu olsun ! 

* Bu yazı 13.01.2013 tarihinde Kocaeli Gazetesi'nde yayınlanmıştır. 
http://www.kocaeligazetesi.com.tr/root.vol?title=calisan-gazeteciler-gunu-3d-sevgililer-gunu&exec=page&nid=495070

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder