10 Ocak 2013 Perşembe

Hayalet Kadınların Avukatı Kim Kabil'de

Hayalet Kadınların Avukatı Kim Kabil'de


Sıra dışı bir kadın… Amerikalı bir avukat… Kimberley Motley, Afganistan’ın başkenti Kabil’de Afgan kadınları için çalışıyor. Fransa’nın ünlü gazetelerinden Le Figaro internet sitesinde,  Solène Chalvon’dan bir yazı…



Sıradışı kadınlar serimizin kahramanlarından biri, Amerikalı Kimberley Mothey, Kabil’de çalışmayı seçmiş. Eski güzellik kraliçesi olan bu kadın, yaşının getirdiği yeni erdemlerle sürekli hakları çiğnenen Afgan kadınların ateşli koruyucusuna dönüşmüş. Kabil kadın hapishaneleri gardiyanlarının ve Afganistan’daki diplomatların “Kim”i avukat Kimberley Motley’i kendisini dört senedir orada çalışmaya iten gücü çok basit bir şekilde anlatıyor : “Kutunun dışından bakmak”. Söylenenlere göre o hiçbirşeyden korkmuyor ve herşeyin olabileceğine inanıyor. Kim, otuzuncu yaş gününden beri “senelik azim” listesi tutuyor.
 Kim, zinadan suçlu bulunan kadınlarla ilgileniyor
İyilik ve güç ile bir kadını yüceltmek en yakınları için bile zor bir iştir. Kim’in eşi Claude, “Her zaman içgüdülerini takip eder. Bana pasaportumuzun bile olmadığı zamanda Afganistan’dan bahsedince şaşırmıştım” diyor. Kim’in hayatı sıçramalarla doluydu. Kim’in babası Afrika asıllı Amerikalıydı ve Güney Kore’de Amerika Birleşik Devletleri’nin Hava Kuvvetleri’nde çalışıyordu. Bunları anlatan Kim’in annesi ise Güney Koreliydi ve görücü usulüyle evlendirilmişti. Kim’in ailesi Amerika Birleşik Devletleri’ne gitme kararı almıştı. Bu sessiz ve ailesi tarafından dışlanmış anneyi dört kardeş beraber hep koruyorlardı. Evde çalışma etiği, sevgi ve çaba vardı. Parlak bir öğrenci olan Kimberley ailesinin desteği olmadan cinayet hukuku ve toplum hukuku okudu. Mahallesinde önemli ölçüde işsizlik sorunu varken Kimberley yaklaşık on senesini üniversite banklarında geçirdi. “ Genelde gençler üniversite yerine hapse giriyorlardı” diyor genç kadın. Bu zor bölümü okurken dışarıda da ufak tefek işlerle uğraşıyordu: Akşamları bir avukatlık bürosunda asistanlık yapıyor, eğitimde olan genç polislere cinayet hukuku dersi veriyordu. Karmakarışık ve zor yılların sonunda gelen parlak sonuçlar… Public Defenders Office (Kamu Koruyucuları Ofisi)’te çalışmaya başladı ve orada beş sene kaldı. 2004 yılında arkadaşlarıyla eğlenmek için Miss Wisconsin yarışmasına girdi. “Çok eğlenceli bir tecrübeydi ve kızlarımla paylaşacağım bir sürü hediyem olmuş oldu” diyor Kim.
2008 yılı sonunda Kim, devletin Kabil’deki yüksek görevli Afgan mahkemelerinde çalışmak üzere gönüllü avukat aradığını duydu. Programa kaydoldu ve on günlük bir eğitim gördü. İşe alındı ve Amerikalı bir heyet ile Kabil’e gitti. Bu, onun için kaçınılmaz bir şoktu. Kim, ultra güvenlikli mahallelerle, kurşun geçirmez yeleklerle girilen hükümet toplantılarıyla ve hiçbir çalışma yapmadan yalan yanlış yazılan raporlarla karşılaştı. Soyut yargılarla bıçak sırtında yürüyen şeriatı öğrendi. Kim hazırlık aşamasında olan bir kamikaze dosyasını incelemeye koyuldu. Hapishane ziyaretleri çoğaldı ve 18 yaşından küçüklerin dosyalarına bakmaya başladı. Doğum belgesi alma zorunluluğu olmayan bir ülkede, çoğunun yaşı göz kararı belirlenmişti. 18 yaşından küçüklerin cezalarının yarıya indirilmesiyle ilgili olan görüşmeler de pek net değildi. Zina ile suçlanan kadınlar üzerine çalışıyordu Kim. Bu, Afganistan’da ahlaki bir cinayet sayılıyor ve bu vakaya on beş sene hapis cezası uygun görülüyordu.

2009 yılından beri tecavüze uğramış her kadın teorik olarak mağdur sayılıyordu. Fakat gerçekte, tecavüze uğradığı için şikayetçi olan bir kadının şikayeti “yanlışlık” sayılıyor ve kadın zinadan hapse giriyordu. Hatta bazı mahkemelerde cezanın azalması ya da ailelerin anlaşması için kadınların tecavüzcüsüyle evlenmesi öneriliyordu. Kim, Afgan adaletinde böyle gizli kalmış konuların uzmanı oldu ve erdemleri için savaşmaya başladı.

İnsan hakları kuruluşları ve elçiliklerin kooperasyon servisleri Kim’i keşfedene kadar o bu işi sessiz sakin yaptı. 2010 yılının başında çalıştığı bu Amerikalı firmadan ayrıldı ve hayatına uluslararası hukuk danışmanı olarak devam etmeye karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri’nden beri işin ekonomi kısmıyla eşi Claude ilgileniyordu. Sivil toplum kuruluşları, elçilikler ve enstitüler Kim’e cezalar hakkında eğitim veriyorlardı. Kim birçok risk alıyordu, dışarıda türban takmıyor, kısa şeyler giyiyordu. Bunlar da, Afganistan’da yürek isteyen şeylerdi. 2011 yılında avukat Kim, ülke başkanı ile ilgili bir davaya bakmaya başladı. Bu şahane büyük patron ile tecavüzden sonra hapse atılan genç Gülnaz’ın davasına… Bu hikaye Avrupa’ya kadar yayılmıştı. Kimberley düzenli olarak Gülnaz’ın evine gidiyor, Gülnaz ve Gülnaz’ın kızı da evde onu ağırlıyordu. Kızı, o hapisteyken doğmuştu fakat Gülnaz’a verilen ceza 12 yıldı. Kim davayı kazandı ve Gülnaz serbest bırakıldı. Bundan bir sene sonra, 2012 yılında, Kim, büyük bozguncu Afgan boksörü kızları temsil etti.


Şirketi hiçbir rüşvet ile kurulmadı


Kimberley, Kabil’deki görevinden bahsediyor: “Kızım üç sene önce adımı Google’dan aratmış, birilerinin beni ölümle tehdit ettiklerini görmüş. Bu onun için çok sarsıcıydı. Oğlum ise, arkadaşlarına benim casus olduğumu anlatıyormuş.” Bu arada Kim her gün 6, 10 ve 15 yaşlarındaki üç çocuğuyla Skype üzerinde konuşuyordu. Çocuklarının yaz okulu kayıtları, ilk aşkları vs… Tabii ki Kim bunları da takip etmek istiyordu. Bilinçli elektrik kesilmeleri, arabasının ve kapısının zorlanması, tekrarlanan ölüm tehditleri, hiç birşey onu bu işten uzaklaştıramadı. Eğer birileri davaların tarihini Kim gelip savunma yapmasın diye sakladıysa da, o, hapishanedeki gardiyanlardan herşeyi öğrenirdi. Rüşvete hiç bulaşmadan şirketini kurdu. “ Buraya geldiğimde avukatlar bizim derslerimize girsinler diye onlara para ödüyorduk. En basit müşteriden en büyük şirketlere kadar herkese rüşvet kabul etmeyeceğimizi ve rüşvet vermeyeceğimizi söyledik.”

Kabil’deki geleceği

Amerikalı askerlerin oradan çekileceği 2014 yılına kadar Kim, Kabil’de kalacak mıydı? Sahadaki bütün gözlemciler Taliban’ın kısmi dönüşünün sinyallerini alıyorken Kim orada yaşamaya devam edecek miydi? Kim’de, bu sorunun cevabı sadece “Rahat olun, beyler”di.

Haklar sıkıntıda

·     2001’de Taliban’ın düşmesinden sonra, Afganlar çok ataerkil sert bir sistemde reform yapmaya çalışıyorlar. Kadın Bakanlığı kurulması ve kadınlara şiddete karşı yasa koyulması gibi 2001 sonundan beri gerçekleşen ilerlemelere rağmen bilanço çok iç açıcı değil.

·     Geçen 8 Temmuz’da Tokyo’da düzenlenen Afganistan’daki sivil kooperasyonlarla ilgili konferansta, Hillary Clinton Afgan kadınlarını savundu ve Clinton, “ ABD, nüfusunun yarısı herhangi bir hakka sahip olmadığı ülkelerin barışa, istikrara ve ekonomik büyümeye ulaşamayacağına inanıyor” dedi.



Tarihler:

2 Nisan 1975 : Wisconsin’de doğdu.
2003: Wisconsin’deki prestijli Marquette Hukuk Okulu’nda hukuk doktorası
2010: Motley Legal Services adında uluslarası hukuk firması kuruluşu
Ocak 2011: Tecavüzcüsüyle evlenmeyi reddeden Gülnaz’a verilen 12 senelik hapis cezasına karşı çıkılan davayı kazanma
2012: Afgan boksör kızlarının resmi avukatı


* 29 Temmuz 2012 tarihinde kadinmedya.com sitesinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder